Voel je je altijd uitgeput, heb je moeite om je te concentreren en krijg je het gewicht er niet af? Heb je vaak last van constipatie, slapeloze nachten en allerlei vage kwaaltjes?
Komt er geen waardevolle informatie uit de laboresultaten als je je bloed laat nakijken en word je naar huis gestuurd met de boodschap dat het “de leeftijd” is, je het je inbeeld, je gewoon wat teveel stress zal hebben of, de beste van al; je “ermee moet leren leven”?
Hoe frustrerend het ook is, je bent niet alleen. Al die vage kwaaltjes zijn niét normaal en er zijn ongelofelijk veel mensen die ermee te kampen hebben.
Een schildklierprobleem is één van de mogelijke oorzaken, die je wil uitsluiten voor je verder kijkt. Dit kan vrij gemakkelijk op basis van een grondige bloedanalyse. Bij immunologische problemen, kunnen verhoogde waarden waargenomen vanaf 5 jaar voor de effectieve diagnose door de klassieke geneeskunde (N Engl J Med 2003;349:1526-33).
Om die procedure wat te versnellen en je lichaam meer kans te geven op een snel herstel, vind je hieronder een lijst van zaken die je wil getest zien door je huisarts of endocrinoloog om een representatief beeld te krijgen van de huidige situatie.

Download hier gratis de lijst!

Als je denkt dat je dokter al uitgebreid getest heeft, vergelijk dan eens je uitslag met deze lijst en bekijk wat je nog mist. Veelal wordt er niet gedetailleerd genoeg getest, waardoor je heel wat informatie over je lichaam misloopt. Enkel TSH en T4 testen, is als één hoofdstuk van een boek lezen. Je weet er iéts mee, maar lang niet genoeg.
Heb je de waarden binnen en blijkt het geen schildklierprobleem te zijn?
Opluchting! Dan is de oorzaak vaak sneller hersteld. Werk samen met een onderlegd, holistische therapeut om goed begeleid te worden in je genezingsproces. Voeding zal een belangrijk onderdeel vormen hierbij.
Zijn de waarden niet goed, zijn er bvb. verhoogde schildklier antilichamen?
Weet dan dat de schildklier zoals de kanarie in de koolmijn is. Je immuunsysteem is al even in de problemen en valt elke cel in je lichaam aan, in meer of mindere mate. Je schildklier is gewoon het gevoeligste, met als gevolg dat dit het orgaan is dat als eerste echte signalen geeft dat het in de problemen is.
Het is positief dat je nu weet wat er scheelt. Je kan de informatie gebruiken om je immuunsysteem er terug bovenop te helpen, voor het ook bij andere organen onherstelbare schade aanricht. Ik denk bvb. aan lupus, MS, diabetes type I, rheumatoïde artritis,…
Schildklier medicatie nemen gaat je lichaam in dit geval niet helpen op lange termijn. Het kan op korte termijn wel verlichting geven van enkele symptomen, maar zolang de oorzaak van het gezondheidsprobleem niet wordt aangepakt, is symptomatisch medicatie nemen, een pleister op een vuile wonde. Vroeg of laat komt je lichaam hoe dan ook in de problemen op veel ernstigere manieren.