Het GAPS™ dieet is gebaseerd op het werk van Dr. Natasha Campbell-McBride, neurochirurge en PhD in de voeding. In haar pogingen om haar zoon’s autisme te genezen, ontdekte ze het Specific Carbohydrate Diet (SCD), ontwikkeld door dokter Sidney Valentine Haas. Dit is beschreven in het boek “Breaking the Vicious Cycle: Intestinal Health through Diet” van Elaine Gottschall. Dr. Natasha heeft het SCD verder uitgediept door de link tussen de darmgezondheid en het brein te beschrijven in haar boek “Gut and Psychology Syndrome™”.
Ze benadrukt het belang van een gezonde darmwand en darmflora en hoe het genezen van deze organen de gezondheid van het individu herstelt.
In onze ervaring (en die van honderden patiënten) is het GAPS™ dieet het meest effectieve voedingsprogramma om de darm te genezen en chronische aandoeningen aan te pakken zoals prikkelbare darmen, asthma, allergieën, huidaandoeningen, leermoeilijkheden, angst, paniekaanvallen en depressie, bipolaire stoornis, auto-immuunziekten en vele anderen.
De termen “GAPS™” en “Gut and Psychology Syndrome™” zijn eigendom van Dr. Natasha Campbell-Mcbride.